NØKKELOST

Heisann.

 

 

 

Siden det snart er skole igjen (hvertfall for meg) så jeg tenkte jeg skulle gi der litt info om hva dere kansje kan få i det neste skolehalvår, sånn at dere ikke sitter i timene som et stort spm tegn hvis dere skjønner.. liksom lærerene har øyne og de kommer til og si det rett ut. "KAMILLA, FORSTÅR DU DETTE? DU SER UT SOM ET SPM TEGN DER DU SITTER!" og jeg liksom bare "åja, hehe, ehh neeeei. Nøkkelost er et vanskelig tema for meg..." å læreren bare "JA MEN DA FÅR VI TA DETTE EKSTRA NØYE, SÅNN AT ALLE FORSTÅR", mens jeg bare "wow. akwaaaaard.."

Nøkkelost er en fast løypeost som er krydret med spisskummen og kryddernellik. Nøkkelost lages primært på skummet melk, men i mindre målestokk hender det også at den lages av surmelk.

Opprinnelsen til norsk nøkkelost er nederlandsk leydenost (som i hjemlandet er kjent som karveost), som lages i byen Leiden. Byen har nøkler i byvåpenet, derav det norske navnet. Nøkkelost har siden midten av 1800-tallet blitt utviklet og og foredlet til en egen ostesort, unik for Norge. Moderne nøkkelost skiller seg fra leydenost på flere måter, blant annet gjennom at leydenost ikke tilsettes kryddernellik, men spisskummen og karve. Dessverre er kunnskapen om opprinnelsen til denne osten gått tapt. I Nederland kan nøkkelost (på Nederlandsk nagelkaas) med kummen og nellik kjøpes i enkelte butikker. I Norge nevnes nøkkelost av Hanna Winsnes (1789-1872), i Lærebog i de forskjellige Grene af Huusholdningen, i 1845.

(Som dere ser er det ikke kopiert i det hele tatt, jeg tok en annen teks type fordi da blir den delen selve hovedpunktet i innlegget!)

Tar ikke med noen bilder, siden det er ikke riktig lære måte etter min menging fordi da blir man distrahert av fargerike greier.

 

Håper dette var lærerikt for dere. Det burde det være. Så nå er dere klare for noen ikke så pinlige lærerenroperpådegomspmtegn øyeblikk, bare hyggelig!!

 

Hadebra alle skole barn.

 


 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kamilla

Kamilla

15, Skien

Endte du opp her du da, så koselig! Skal du maile meg? Gjør det på kamilla_thorsen@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits